Fesleğen Bakımı

Eğer sizler fesleğen fidesi temin edip evinizde yetiştirmek isterseniz aşağıdaki noktalara dikkat ederek “Evde fesleğen nasıl yetiştirilir?”, “Evde fesleğen bakımı nasıl olur?”gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Fesleğen, humus bakımından zengin topraklarda daha rahat bir şekilde yetiştirilir. Bu nedenle toprak seçiminde torflu toprakları tercih etmelisiniz. Eğer bu konuda yeterince bildi sahibi değilseniz yapı marketlerden ya da çiçekçilerden “bitki/çiçek toprağı” şeklinde toprak alabilirsiniz.
Fesleğenlerinizi mutlaka güneş gören yerlerde yetiştirmelisiniz. Güneş ışığını seven bir bitki olan fesleğen için cam kenarları, pencere pervazları, balkonlar ve teraslar uygun olacaktır. Ancak dikkat, hassas bünyeli bir bitki olduğundan şiddeti rüzgarlardan onu korumayı da ihmal etmemelisiniz.
Fesleğen sulamasına gelirsek, fesleğen çok fazla sulanmayı bekleyen bir bitki değil ancak siz yine de toprağının çok kuru kalmamasına dikkat etmeli, toprak hem nemli olacak şekilde, yani haftada yaklaşık 1 kez sulama yaparak fesleğen bakımını gerçekleştirebilirsiniz.
Fesleğeni ekeceğiniz saksıyı seçerken drenajlı bir saksı olmasına dikkat etmeli, yani saksının alt kısmında fazla suyun akacağı deliklerin bulunmasına özen göstermelisiniz. Aksi halde fesleğene fazla gelen ve toprakta kalan su köklerinde çürümelere neden olabilir, aman diyelim.
Son olarak, saksıda, evde yetiştirdiğiniz fesleğeni yemeklerde kullanmak istiyorsanız fesleğen budama işlemini bitkinizin gövdesi 10-15 santimetre olana dek bekletmeli, hemen ardından da en üst yapraklarını makasla dikkatlice keserek kullanmak şeklinde devam etmelisiniz. İnce yapılı hassas bir bitki olduğundan tamamını kullanmak isterseniz bir daha bitkinizden verim alamayabilirsiniz, bizden söylemesi.